Вакцинація від грипу - 5 питань до Привітна клініка

Friendly clinic

Привітна клініка вітає!


На жаль, вакцини від грипу «на все життя» не існує, тож щоосені розпочинається новий сезон вакцинації й новий сезон запитань про неї.


Ось особистий ТОП 5 питань, які найчастіше чують привітні лікарі, та відповіді на них.


1. Який сенс вакцинуватися, якщо можна просто «не вгадати» штам, який буде циркулювати?
Прогнози все-таки розраховують не «астрологи», а фахівці ВООЗ. Крім того, в сезон грипу одночасно циркулює не один, а декілька різних штамів вірусу. Люди з групи ризику (лікарі, продавці, вчителі...) за сезон стикаються з ними усіма, тому і перехворіти на грип можуть кілька разів.



2. Коли варто вакцинуватись?
Вироблення імунітету відбувається протягом 2-х – 4-х тижнів. Проте вакцинуватись можна навіть якщо навколо вже почали хворіти люди. Пам'ятайте, про різні штами вірусу?



3. Я вагітна, це ж протипоказання?
ВООЗ не просто дозволяє, а рекомендує вагітним вакцинуватися в будь-якому триместрі, бо перенесена хвороба може негативно впливати на ненароджену дитину.



4. Яка з вакцин краща?
Якщо чесно, не знаємо. Ми (лікарі та наші родини) щороку читаємо огляди і намагаємося обрати найкраще, проте «вакцини мрії» можна й не дочекатися. Тому ми завжди вакцинуємося тією вакциною, яка з'являється в клініці першою. Так само робимо і цього року. Ще до кінця тижня весь «особовий склад» Привітної клініки буде вакциновано.



5. Чи можна вакцинувати від грипу дітей з алергією на курячий білок?
Якщо коротко, то так. Теоретично сучасні вакцини від грипу містять у своєму складі курячий білок (бо вони культивовані на курячих ембріонах). Проте його кількість настільки маленька, що ймовірність отримати алергічну реакцію дуже низька. Американська статистика по вакцинації від грипу людей з алергією на яйце показала 10 випадків анафілаксії на 7.4 мільйонів доз вакцини (при цьому більшість випадків були пов'язані не з компонентом яєчного білка).


Протипоказанням для введення вакцини від грипу є важка алергічна реакція на вакцину від грипу в анамнезі.

Unable to locate.
To automatically locate, allow access to your location data.